Zaznacz stronę
dieta w ciąży, dieta u kobiety ciężarnej, niedożywienie w ciąży, żywienie w ciąży, żywienie w okresie ciąży

Niedożywienie i nieprawidłowa dieta w ciąży

Niedożywienie w ciąży niesie ze sobą szereg skutków ubocznych. Mogą one dotyczyć zarówno ciężarnej jak i płodu. Niedożywienie możemy podzielić na:

  1. Niedożywienie białkowo-kaloryczne – niedobór protein i  substancji energetycznych w stosunku do zapotrzebowania organizmu matki i dziecka.
  2. Niedobór mikroelementów.

Z niedożywieniem białkowo-kalorycznym mamy do czynienia w przypadku notorycznego niedoboru dostarczanych substancji energetycznych, czyli tzw. ujemnego bilansu kalorycznego.

Z niedoborem mikroelementów mamy do czynienia, gdy osoba przyjmuje odpowiednie ilości kalorii ale zawarte w tym pożywieniu mikroelementy są niewystarczające w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Dla przykładu, niedobór wapnia przyczynia się do niewłaściwego kształtowania się kości i zębów.

Stan zdrowia kobiety, gdy zachodzi w ciążę ma bezpośrednie odniesienie na stan zdrowia potomka. W tym miejscu nie można nie wspomnieć o tym jak kluczowym czynnikiem, gdy planujemy zajść w ciążę,  jest prawidłowa dieta. W tym artykule jednak omówimy sytuację gdy doszło już do zapłodnienia.

Żywienie w okresie ciąży – jakie to ma znaczenie?

W sytuacji gdy kobieta niedożywiona (z BMI < 18,5 kg/m2) zachodzi w ciąże, mało prawdopodobna jest poprawa stanu odżywienia organizmu w trakcie jej trwania. Wynika to z faktu, że oprócz swoich niedoborów musi zaspokoić również rosnące wymagania rozwijającego się płodu. Niepowodzenie w uzyskaniu optymalnej wagi ciała podczas poszczególnych trymestrów ciąży, przyczynia się do wzrostu ryzyka poronienia.

Do zaburzeń w rozwoju może dojść również w początkowych etapach ciąży, podczas rozwoju zarodkowego (embriogenezy), a więc w przybliżeniu przed 10 tyg. ciąży. Jest to jeden z najbardziej istotnych okresów w czasie ciąży. Po implantacji zarodka, jego komórki zaczynają się mnożyć i różnicować. Jedne- w komórki płodu, inne – w komórki budujące łożysko. Niedożywienie matki może wywołać zwiększone różnicowanie się komórek zarodka w kierunku linii komórek łożyska. Taka sytuacja jest niepożądana, ponieważ może doprowadzić do hipotrofii wewnątrzmacicznej (IUGR ang. Intrauterine Growth Restriction). Doprowadza ona do urodzenia noworodka ze zbyt małą masą urodzeniową ( waga poniżej 10 percentyla standardowej krzywej masy ciała w stosunku do wieku ciąży) To zaburzenie rozwojowe dotyczy ok. 3-10 % ciąż i odciska negatywne piętno na przyszłym dobrostanie dziecka.

Patrząc z szerszej perspektywy, u płodu narażonego na niedożywienie w trakcie zarówno początkowych jak i późniejszych faz rozwoju ryzyko rozwoju przewlekłych chorób metabolicznych jest znacznie zwiększone. Najbardziej dobitnie objawia się to podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Obecnie uważanej za sztandarową chorobę cywilizacyjną 21 wieku.

Dieta w ciąży – mikroelementy

Niedobór mikroelementów ma równie niekorzystny wpływ na rozwój i zdrowie dziecka oraz zdrowie matki. W tym artykule omówimy wybrane zespoły objawów chorobowych wywołanych przez niedobór mikroelementów.

  1. Niedobór żelaza – najczęstsza przyczyna anemii ( niedokrwistości), zespół objawów chorobowych dotykający nawet do 20% kobiet w krajach rozwiniętych. Jest czynnikiem odpowiedzialnym za min. poronienie, przedwczesny poród, zaburzenia neurologiczne u dziecka.
  2. Niedobór witaminy A – odpowiada min. za wystąpienie objawów ślepoty zmierzchowej (kurzej ślepoty), czyli zaburzenia widzenia w warunkach słabego oświetlenia, początkowy etap retinopatii barwnikowej.

Tym krótkim artykułem chcieliśmy Państwu uzmysłowić niesamowitą wagę odpowiedniej diety dla kobiet planujących ciążę lub będących w ciąży.

JS Medical Solutions